svet 1Projekt Pozor(!)ni za okolje

 

Predavanje »Svet na krožniku«

 

Društvo Ekologov brez meja

V petek, 28. 2. 2013, je bilo predavanje v sklopu Projekta Pozor(!)ni za okolje za dijake 3. letnika naravoslovja in EKOfrendice. Predavateljica Urša Dolinšek je prišla iz društva Ekologov brez meja. Zelo zanimivo je predstavila temo Svet na krožniku. S pomočjo slikovitih primerov je razložila »ekološki odtis« o količini in vrsti hrane, ki jo družine iz različnih držav sveta kupijo za svoje potrebe v enem tednu. Ekološki odtis po državah sveta je najmanjši v srednji Ameriki, Afriki in Aziji, največji pa v Severni Ameriki in Evropi.
Problem predstavljajo tudi poraba vode za proizvodnjo hrane, učinkovitost rabe tal, sproščeni toplogredni plini in izpusti CO2. Vsako uro se zavrže 24 milijonov plastenk, žal veliko plastenk z vodo. Pri 7 milijardah ljudi ostaja 1 milijarda ljudi lačnih, hkrati pa na leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane. V Evropi vsak prebivalec zavrže 180 kg hrane na leto, v Sloveniji skupno 360 milijonov kg. Odvržena hrana z embalažo je za okolje škodljiva, saj 1 tona hrane sprosti 4,5 ton CO2. Četrtina zavržene hrane je poleg tega užitna in nedotaknjena.

 

Kaj torej storiti?
svet 2Načrtujmo nakup hrane in jo kupimo le toliko, kolikor je pojemo. Spremljajmo zaloge hrane doma, ostanke reciklirajmo (kompostiranje). Jejmo več sadja in zelenjave, stročnic in žitaric. Uživajmo čim manj pakirano in predelano hrano. Kupujmo lokalno hrano, z manj embalaže, ki je bolj zdrava. Tudi količina hrane naj bo manjša.

Za konec smo si ogledali filma. V prvem filmu so prikazali količine zavržene hrane. Še posebej nas je pretresel film o zavrženi hrani ob trgovini z živili, ki je bila popolnoma ustrezna za prehrano. Aktivisti v Avstriji so jo zbrali in pripravili obroke, ki so jih ponudili na stojnici mestnega trga.

Za zaključek še nekatera mnenja udeležencev predavanja in EKOfrendic

– Zelo zanimivo predavanje, zanimivi podatki, veliko novega.
– Všeč mi je bilo, da so pokazali tudi filme. Informacije so me pretresle, saj preveč hrane pristane v smeteh.
– Zanimiva predstavitev. Veliko novih podatkov. Tekoče podajanje snovi. Wastecooking nekoliko preveč neobičajno.
– Bilo je zanimivo in poučno. Izvedeli smo veliko o proizvodnji hrane in kako z metanjem hrane onesnažujemo in škodimo okolju.
– Predstavitev mi je bila všeč. Ni bila predolga, bila je zanimiva. Lahko bi povedali malo več o tem, kako mislijo rešiti ta problem, ne samo , da o tem le opozarjajo.

 

Koordinatorica projekta:
Irena Oblak, prof.
Jesenice, 10. 3. 2014

Dostopnost