eko08Projekt Pozor(!)ni za okolje

 

EKOdan na Gimnaziji Jesenice

 

EKOdan na Gimnaziji Jesenice je potekal v petek, 14. 2. 2014, v sklopu širšega projekta Pozor(!)ni za okolje. Namenjen je bil osveščanju dijakov in zaposlenih na šoli ter lokalne skupnosti, v kateri šola sodeluje, ter obiskovalcem informativnega dneva, ko so nas obiskali učenci osnovnih šol s svojimi starši.

Delavnice na temo odgovornega ravnanja z odpadki so potekale v e-učilnici na Gimnaziji Jesenice. Sodelovali so vodja projekta Pozor(!)ni za okolje na šoli Irena Oblak, učiteljica kemije Veronika Žnidaršič, strokovna sodelavka Iva Legat in EKOfrendice iz 2.c. Delavnice smo izvedli za osnovošolce in njihove starše ter tudi za dijake tretjih letnikov naše Gimnazije, ki so si za izbirni predmet izbrali naravoslovje.

O dogodku je poročal novinar Janko Rabič v prispevku na Radiu Triglav in v Gorenjskem glasu.

Na posameznih delavnicah se je dogajalo naslednje:

1. EKOkotiček na temo Ločevanje odpadkov je pripravila mentorica Irena Oblak z EKOfrendicami, ki so predstavile kampanjo Pozor(!)ni za okolje. Obravnavale so primer EKOloških otočkov, ki so pravzaprav vzpostavljeni na šolskih hodnikih, v garderobi, jedilnici in telovadnici. Hkrati so postavile tudi zabojnik za zbiranje odpadnih baterij in tiskalniških kartuš, kjer pa se sredstva, zbrana ob tem, tudi dobrodelno nakažejo za delovanje inciative Rdeči noski. Obiskovalcem so predstavile različne primere odpadkov, ki so jih morali pravilno ločevati in uvrstiti, razmisliti pa so morali tudi o njihovi ponovni uporabi.

2. EKOkotiček na temo Izdelkov iz odpadnih materialov je pripravila mentorica Iva Legat, ki je predstavila primere izdelkov iz odpadnih materialov. Pri izdelavi le-teh sta sodelovali tudi dijakinji Sabina Kovačič in Špela Legat. Obiskovalci so si najprej ogledali razstavljene odpadne materiale, nato pa še izdelke iz le-teh. Ugotoviti so morali, kateri odpadni materiali so bili uporabljeni v posameznem izdelku. S tem so problematizirali dodatno uporabo izdelkov, ki jih sicer ponavadi zavržemo.

V 3. EKOkotičku so dijaki na šolskem dvorišču spoznali sončno pečico v lepem sončnem vremenu, a nizkem zimskem položaju sonca. Dijaki so skupaj z mentorico Veroniko Žnidaršič skrbeli za optimalni položaj sončne pečice, merili zunanjo temperaturo zraka, zraka v pečici, vode v pečici in ugotovili, da je tudi šibko zimsko sonce nudilo dovolj energije, da je voda zavrela in bi si lahko skuhali čaj. Z dijaki so se dogovorili, da bodo v mesecu juniju, ko bo sonce najvišje na nebu, izkoristili lep sončni dan za peko peciva s sončno pečico. Za mnoge je bilo novo spoznanje, da s sončno pečico lahko dosežemo tako visoke temperature v tako kratkem času.

EKOdan je bil nov, svež dogodek na naši šoli, kjer so mentorice in Ekofrendice na zanimiv način predstavile tematiko o ločevanju odpadkov, o njihovi ponovni uporabi za izdelke in uporabnost sončne energije tudi nekoliko drugače.

Kakšna pa so bila mnenja EKOfrendic in dijakov 3. letnika naravoslovja o dogodku?

– EKOdan mi je bil všeč, ker smo nekaterim bodočim dijakom in njihovim staršem prikazali, da skrbimo za okolje. To, da pokažemo ljudem, da smo osveščeni, se mi zdi enkratna ideja.
– Vse mi je bilo všeč. Zanimivo, kako smo segrevali vodo v sončni pečici. Všeč mi je bilo, kaj vse se da narediti iz odpadkov. EKOdan se mi je zdel zanimiv. Všeč mi je bila predstavitev v e-učilnici. Naslednjič bi lahko nekatere izdelke izdelali sami.
– EKOdan mi je bil zelo všeč, ker smo se naučili stvari, ki jih lahko uporabimo v vsakdanjem življenju. Mislim, da bi se ga moralo izvajati pogosteje in v vseh razredih.
– EKOdan je bil zanimiv, še posebej sončna pečica. Veliko koristnega smo slišali tudi pri ločevanju odpadkov, česar mogoče še nismo vedeli in smo zdaj na to bolj pozorni.
– Bil mi je zelo všeč, naučil sem se nekaj novega, in sicer, da se iz odpadnega materiala da narediti dosti »novih« stvari.
– Morali bi pripraviti več takih dnevov.
– V EKOkotičku mi je bilo všeč, ker smo videli, kako odpadke ponovno uporabiti. Zanimivo bi bilo, če bi lahko kaj izdelali sami. Opazovanje sončne pečice mi je bilo zelo všeč, ker nisem vedela, da lahko v njej dosežemo tako visoke temperature. Zanimivo bi bilo, če bi spekli pecivo v njej.

Se vidimo na naslednjem EKOdnevu!

 

Pripravila:
Irena Oblak

Jesenice, 2. 3. 2014

 

eko01      eko10   eko02   eko03   eko04   eko05   eko06   eko07

Dostopnost